Plato prášků nebo začnu jíst chutně a ještě k tomu zdRAWě?

Má význam někoho do zdRAWé stravy nutit? Určitě ne. Každý musí chtít sám a musí mu chutnat, ne se přemáhat. Přidávám recept na sezamový karbanátek s paprikovým dipem.
 
 
Většina z nás vyrůstala a byla vychovávána ke klasickému českému stravování. Knedlo,vepřo, zelo nebo ještě lépe řízek, případně oblíbené steaky. Nic proti, vyrůstal jsem a žil stejně. Po čtyřicítce jsem si musel přiznat, že pokud budu v těchto výchovných vzorcích pokračovat, dopadu stejně.
Jak?
Plato prášků a strach ze smrti v domově důchodců. Přehodnotil jsem své návyky, přestal jíst maso, začal provádět pravidelné detoxikační kůry a začal jíst úplně jinak. Co je opravdu zdravé se neodvažuji přesně definovat. Každý má o zdravém jídle svou vlastní představu. Já jsem ze svého jídelníčku vyřadil živočišné tuky, omezil příjem rafinovaných cukrů a mouku. Dnes upřednostňuji hlavně RAW jídlo.A proč? Především proto, že raw strava je chutná. Kdo by taky jedl něco, co mu nechutná.
Nutím někoho ke stejné změně? Určitě ne. Má význam někoho přesvědčovat? Určitě ne. Každý by si měl najít svou cestu a měl by sám chtít změnu realizovat! 
Jak jsem na tom dnes? Mám o víc než 30 kg méně, nejsem unavený, spím méně, nepotím se, nemusím cvičit. Cítím se báječně. ... Je to tak, Zdraví Začíná Jídlem :-)
Pro inspiraci se s vámi podělím o jeden zdRAWější recept na sezamový raw karbanátek s paprikovým dipem. Připravte si tak skvělou večeři nebo třeba oběd na zítra:
Počet porcí: 5

Ingredience - karbanátek:
- 40 g kešu ořechů
- 105 g mandlí natural (předem namočených a usušených)
- 45 g tmavého lnu
- 5 ks datlí (předem namočených)
- 105 g sušených rajčat (předem namočených)
- 45 g bílého sezamu
- 25 g tahini
- 10 ml olivového oleje
- 50 ml citrónové šťávy
- 13 ml jablečného octa
- 5 g čerstvé bazalky
- 1 stroužek česneku
- špetka sladké papriky

Ingredience – paprikový dip:
- 175 g keříkových rajčat
- 105 g červené papriky
- 0,5 lžíce citrónové šťávy
- 15 ml agáve sirupu
- špetička sladké papriky
- špetička chilli
- špetka soli

Ingredience – salát:
- 240 g červené papriky
- 240 g žluté papriky
- 220 g okurky
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce umeocta
- 70 g polníčku
- 45 g černého sezamu
Postup - karbanátek:
1) V mlýnku umelte len a dejte do robotu (food procesoru) s "S" nožem. 
2) Přidejte vyždímané datle, nadrobno nakrájená rajčata, mandle, sezam, kešu ořechy, sladkou papriku, prolisovaný česnek a umixujte nahrubo. 
3) Směs dejte do mísy a postupně do ní vmíchejte tahini, olej, citrónovou šťávu, ocet a nasekanou bazalku. 
4) Posléze tvarujte karbanátky – cca 2 cm vysoké, 5 cm široké. 

Postup – dip:
1) Veškeré suroviny na dip rozmixujte dohladka. 

Postup - salát:
1) Zeleninu na salát (kromě polníčku) nakrájejte na tenké proužky, promíchejte s olivovým olejem a umeoctem.

Servírování:
Na talíř dejte porci salátu, dokola ozdobte polníčkem. Posypejte sezamem. Na salát položte dva karbanátky. Podávejte se dvěma lžícemi dipu.
 
Zpět na výpis aktualit
Login